Reklama

Z naszej kuchni

Imieninowe wypieki dla Zdzisława i Andrzeja - ale nie tylko!

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Na miłą, rodzinną uroczystość podajmy coś słodkiego, przygotowanego w domu - nic tak nie smakuje, jak wypieki własnej roboty.

Torcik cynamonowo-orzechowy (przepis na średniej wielkości tortownicę)

Ciasto: 2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru pudru, 1 szklanka mleka (2%), 1/3 (8 dag) kostki masła lub masła roślinnego, 1 płaska łyżeczka cynamonu, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1 jajko.
Kruszonka: pół kostki (12,5 dag) masła lub masła roślinnego, 1/2 szklanki mąki, 1/2 szklanki mielonych orzechów, 1/2 szklanki cukru pudru, 1/2 łyżeczki cynamonu.
Ponadto: 10 dag rodzynków, najlepiej sułtanek, tłuszcz do wysmarowania formy, tarta bułka.
Składniki ciasta - bez mleka - dajemy do miseczki i ubijamy, najłatwiej robotem, dolewając małymi partiami mleko. Gdy ciasto jest jednolite, gładkie i pulchne, połowę wykładamy na tortownicę, wyrównujemy powierzchnię, posypujemy rodzynkami, przykrywamy pozostałym ciastem, ponownie wyrównujemy powierzchnię.
Z podanych składników "siekamy" kruszonkę, posypujemy nią wierzch ciasta, całość wstawiamy do wygrzanego piekarnika, nastawionego na temp. 160oC.
Pieczemy około godziny - czas pieczenia zależy od wysokości warstwy ciasta; jest gotowe, gdy wierzch się lekko zrumieni, a boki odstają od formy. Z formy wykładamy po lekkim przechłodzeniu.

Jesienny placek z winogronami (przepis na dużą tortownicę lub średniej wielkości blaszkę)

2 szklanki mąki krupczatki, 5 żółtek, 1/2 szklanki cukru pudru, 3/4 kostki (18 dag) masła lub masła roślinnego, mały cukier waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Ponadto: kiść dorodnych winogron, 3/4 szklanki cukru pudru, 5 białek, 1 szklanka drobno usiekanych lub zmielonych orzechów. Tłuszcz do formy.
Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Gdy masa stanie się jednolita i lśniąca, dodajemy, sypiąc przez sitko, mąkę z proszkiem. Zarabiamy ciasto. Gdy składniki dokładnie się połączą, formujemy kulę i odstawiamy w chłodne miejsce (np. do lodówki) na godzinę. Dobrze wychłodzone rozkładamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce, rozkładamy przecięte na połowę i pozbawione pestek winogrona, posypujemy orzechami i przykrywamy pianą ubitą z białek z cukrem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, nastawionego na 160oC. Pieczemy ok. 30-35 min. - czas pieczenia zależy od wysokości warstwy ciasta. Jest ono gotowe, gdy wierzch lekko się zrumieni, a boki odstają od formy. Po lekkim przestudzeniu kroimy - jeszcze na blaszce - w zgrabne porcje i układamy na paterze. Placek jest najsmaczniejszy kilka godzin po upieczeniu.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2000-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Leon XIV: św. Szarbelu uproś Kościołowi jedność, a światu pokój

2025-12-01 09:40

[ TEMATY ]

Leon XIV w Turcji i Libanie

Vatican Media

Św. Szarbel uczy nas zachowań, które są sprzeczne z postawami ogółu. Lecz właśnie dlatego tak nas pociągają, bo są jak świeża i czysta woda, której pragną wędrujący przez pustynię. Leon XIV mówił o tym przy grobie libańskiego świętego pustelnika. Jego przemożnemu wstawiennictwu zawierzył jedność Kościoła i pokój na świecie, a w szczególności w Libanie i na Bliskim Wschodzie.

Papież przyznał, że przybywa do grobu św. Szarbela jako pielgrzym. Wyraził przypuszczenie, że i jego poprzednicy pragnęliby tam przybyć, a w szczególności św. Paweł VI, który beatyfikował i kanonizował tego maronickiego mnicha.
CZYTAJ DALEJ

Adwentowa Seria - #2 - Cisza lekarstwem na chaos?

2025-12-01 10:42

ks. Łukasz Romańczuk

Zapraszamy do obejrzenia drugiego odcinka "Adwentowej Serii". Począwszy od 30 listopada, kiedy to przypada I Niedziela Adwentu, aż do 24 grudnia na kanale YouTube „Niedziela Wrocławska” każdego dnia dodawany będzie jeden odcinek.

Adwentowa Seria - odcinek 2 - "Dlaczego Adwent?"
CZYTAJ DALEJ

Obłóczyny w Wyższym Seminarium Duchownym w Rzeszowie

2025-12-01 23:01

Joanna Praso

Uroczystość w WSD

Uroczystość w WSD

Ten moment, kiedy kleryk publicznie wyraża swoją gotowość przyjęcia święceń diakonatu i prezbiteratu to przejście od pytania „Czy chcę zostać kapłanem?” do głębszego: „Jakim kapłanem pragnę być?”. Po zakończonej Eucharystii bracia z trzeciego roku przyjęli strój duchowny – sutannę. To nie tylko znak podjętego zobowiązania, ale i wspaniały symbol obecności Chrystusa wśród ludu Bożego w zwykłej, codziennej rzeczywistości.

Tego samego dnia wieczorem, w Sanktuarium Matki Bożej Głogowskiej w Głogowie Małopolskim, kleryk Marek Dul otrzymał z rąk księdza biskupa Jana Wątroby święcenia diakonatu. Jesteśmy ogromnie wdzięczni Panu Bogu za te wszystkie dary: za ciszę rekolekcyjną, która pozwoliła nam na chwilę zatrzymać się wśród codziennego biegu; za włączenie współbraci w grono przygotowujących się bezpośrednio do święceń diakonatu i prezbiteratu; wreszcie za nowego Diakona w naszej diecezji!
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję