Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Kresowe smaki na lato

Potrawy wschodniej Polski charakteryzują się połączeniem wpływów wielu kultur, co sprawia, że są wyjątkowe. Warto po nie sięgnąć także w upalne dni.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Podlaskie leniwe

SKŁADNIKI :
* 50 dag gotowanych ziemniaków
* 25 dag mąki
* 10 dag białego sera
* 1 jajko
* sól.

Wykonanie:
1. Jeszcze ciepłe ziemniaki przepuść przez maszynkę do mięsa razem z białym serem.
2. Do masy dodaj mąkę, jajko, szczyptę soli i wyrób na elastyczne, dające się formować ciasto.
3. Uformuj wałek, posypując mąką, spłaszcz go i nożem odcinaj podłużne paseczki.
4. Ugotuj w osolonej wodzie. Gdy wypłyną, wyjmuj łyżką cedzakową.
5. Podawaj okraszone skwarkami boczku przesmażonego z cebulką.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Chłodnik wileński

SKŁADNIKI :
* duży pęczek botwiny z młodymi buraczkami
* 2 ogórki
* 5 łyżek posiekanego koperku
* 2 łyżki posiekanego szczypiorku
* 2 jajka ugotowane na twardo
* 2 ząbki czosnku
* 6 szklanek kefiru lub jogurtu naturalnego
* 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
* sól.

Reklama

Wykonanie:
1. Oczyszczoną botwinkę posiekaj, buraczki cieniutko obierz i pokrój w niewielką kostkę.
2. Przełóż do rondelka, zalej wodą tak, aby pozostawały zaledwie przykryte, i duś na małym ogniu ok. 10 min. Zostaw do wystudzenia.
3. Czosnek zmiażdż lub drobniutko posiekaj, ogórki obierz, pokrój w drobną kostkę i razem z czosnkiem dodaj do botwinki.
4. Wymieszaj z jogurtem i śmietaną, dodaj koperek i szczypiorek, dopraw do smaku.
5. Wstaw do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny.
6. Jajka obierz, przekrój na połówki i wkładaj do każdej porcji.
7. Do chłodnika można dodać pokrojone w kostkę mięso pieczone drobiowe (dawniej dodawano obrane szyjki rakowe).

Babka ziemniaczana

SKŁADNIKI :
* 80 dag ziemniaków
* 20 dag wędzonego surowego boczku
* 1 łyżka klarowanego masła lub oleju
* 3 łyżki mąki pszennej
* 3 jajka
* 1 cebula
* 5 gałązek świeżego majeranku lub 1 płaska łyżeczka suszonego
* 1 łyżeczka soli
* 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
* 1 płaska łyżka masła do smarowania formy
* 1 łyżka bułki tartej.

Wykonanie:
1. Formę do pieczenia babki (30 x 25 cm) wysmaruj masłem i obsyp tartą bułką.
2. Boczek potnij w poprzek na centymetrowe paski i przesmaż na klarowanym maśle, aż stanie się chrupki (ale nie przypalony).
3. Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Podobnie zetrzyj cebulę.
4. Po 10 min ziemniaki odciśnij, wylej płyn, dodaj przetartą cebulę, jajka, boczek wraz z wytopionym tłuszczem, mąkę i drobno posiekany majeranek. Wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pierzem.
5. Masę ziemniaczaną wylej do przygotowanej formy, przykryj folią aluminiową i umieść w piekarniku nagrzanym do 180oC.
6. Piecz przez godzinę, później zdejmij folię i piecz jeszcze 20 min, aż wierzch się zrumieni.
7. Babkę podawaj z kwaśną śmietaną.

Pielmieni

SKŁADNIKI:
Ciasto:
* 2 szklanki mąki pszennej
* 1/2 szklanki gorącej wody
* 1 łyżeczka masła
* sól
NadzIenie:
* 50 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
* 1 czerstwa bułka kajzerka
* 1/2 szklanki mleka
* 1 średnia cebula
* 2 ząbki czosnku
* 2 łyżki oleju lub smalcu
* sól, pieprz.

Wykonanie:
1. Kajzerkę zalej mlekiem i odstaw do napęcznienia, a następnie dokładnie odciśnij.
2. Mięso i bułkę przepuść przez maszynkę.
3. Na nagrzaną patelnię daj olej lub smalec. Dodaj poszatkowaną cebulę oraz czosnek i podsmażaj do lekkiego zeszklenia się cebuli.
4. Przełóż do mięsa, wymieszaj i dopraw do smaku.
5. Mąkę przesiej na stolnicę, zrób z niej wianuszek, do środka wlej gorącą wodę, dodaj masło i sól i szybko zarabiaj ciasto.
6. Rozwałkuj ciasto, szklanką wykrawaj okrągłe placuszki. Na każdy kładź łyżeczkę nadzienia i dokładnie sklejaj (można użyć formy do sklejania pierożków).
7. Tak przygotowane pielmieni gotuj jak tradycyjne pierogi, ok. 2 min od wypłynięcia, w dużej ilości osolonej wody.
8. Pielmieni można podawać w rosole, jak kołduny, ale także jako samodzielne danie okraszone masłem lub śmietaną. Można je także odsmażać.

2025-06-30 18:52

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Lato z Bogiem

Wydaje się, że obecne czasy nie sprzyjają wakacyjnym ofertom Kościoła skierowanym do dzieci i młodzieży. Z jednej strony niektórzy rodzice mogą się obawiać powierzenia swych pociech księżom, z drugiej – księża, z powodu oskarżeń za winy niepopełnione, unikają kontaktów z nieletnimi. A jednak Kościół nie odpuszcza duszpasterstwa dzieci.

Najprościej byłoby bezradnie opuścić ręce i odpuścić. Dobrze, że tak się nie dzieje, bo przecież mimo potknięć czy nawet całkiem głośnych upadków jego przedstawicieli Kościół pozostaje wciąż oceanem dobra. Jego wakacyjne oferty dla dzieci i młodzieży są na to najlepszym przykładem – łączą w sposób doskonały letni wypoczynek z formacją, duchowym rozwojem i bliskością z Bogiem. Wystarczy spojrzeć na propozycje jedynie kilku diecezji.
CZYTAJ DALEJ

Wkrótce beatyfikacja jedenastu kapłanów – w tym dziewięciu Polaków

2025-10-24 12:47

[ TEMATY ]

męczennicy

beatyfikacja

kapłani

zabici kapłani

Vatican Media

Salezjanie: Jan Świerc i towarzysze

Salezjanie: Jan Świerc i towarzysze

Dziewięciu polskich salezjanów, którzy zginęli w obozach koncentracyjnych Auschwitz i Dachau, oraz dwóch kapłanów diecezjalnych zamordowanych z nienawiści do wiary podczas komunistycznego reżimu w Czechosłowacji zostanie wyniesionych na ołtarze. Ogłoszono także dekrety dotyczące czterech nowych Czcigodnych Sług Bożych: hiszpańskiej zakonnicy cysterskiej, hiszpańskiego dominikanina, kapłana z Sardynii i karmelity z Ligurii.

Kościół katolicki będzie miał jedenastu nowych błogosławionych. Podczas audiencji udzielonej dziś, 24 października, kardynałowi Marcello Semeraro, prefektowi Dykasterii Spraw Kanonizacyjnych, papież Leon XIV wyraził zgodę na promulgację dekretów dotyczących męczeństwa dziewięciu polskich salezjanów, zamordowanych w latach 1941-1942 z nienawiści do wiary w niemieckich obozach koncentracyjnych Auschwitz i Dachau, oraz dwóch kapłanów diecezjalnych z byłej Czechosłowacji, zabitych w latach 1951-1952 w ramach prześladowań Kościoła katolickiego przez reżim komunistyczny po II wojnie światowej.
CZYTAJ DALEJ

Kard. Krajewski: świętość – to podobać się Bogu, a nie światu

2025-10-24 16:18

[ TEMATY ]

Polonia

grób JPII

kard. Konrad Krajewski

@Vatican Media

W piątek rano członkowie Polonijnej Rady Duszpasterskiej Europy – którzy w Rzymie rozpoczynają doroczne obrady – uczestniczyli w Mszy św. sprawowanej przy grobie św. Jana Pawła II. Liturgii przewodniczył kard. Konrad Krajewski, a koncelebrowali bp Robert Chrząszcz – delegat KEP ds. Duszpasterstwa Emigracji Polskiej oraz rektorzy Polskich Misji Katolickich i duszpasterze polonijni z Europy. „Po to spożywamy codziennie Jezusa, aby Go codziennie reprezentować” – mówił w homilii jałmużnik papieski.

Kard. Krajewski wskazał, że dzisiejszą Ewangelię można zawrzeć w jednym zdaniu: „Nie pytaj się kto jest moim bliźnim; ale bądź bliźnim dla drugiego”.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję