Reklama

Z zakonnej kuchni

Fasola zamiast mięsa

Biała fasola to produkt bogaty w białko i żelazo. Polecany jest dla osób ograniczających ilość mięsa w jadłospisie.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zupa fasolowa

SKŁADNIKI :
* 30 dag fasoli jaś lub perłowej
* 4-5 ziemniaków
* 15 dag surowego wędzonego boczku
* 1 łyżka oleju
* 1 łyżka masła
* 1 marchew
* 1 pietruszka
* 1 por
* pół małego selera
* sól, pieprz

Wykonanie:
1. Fasolę opłucz i na co najmniej 6 godz. namocz, następnie wodę odlej.
2. Boczek pokrój w cienkie słupki i przesmaż na oleju i maśle, aż stanie się chrupki. Wyłów skwarki i odłóż.
3. Fasolę zalej 1,5 l wody i gotuj na wolnym ogniu.
4. Po pół godzinie dodaj obraną marchew, pietruszkę, por i seler, sól oraz pieprz.
5. Po kolejnej pół godzinie wyjmij warzywa, wrzuć pokrojone w centymetrową kostkę ziemniaki oraz usmażony boczek i gotuj wszystko jeszcze pół godziny.
6. Na koniec, wg uznania, można dodać usunięte wcześniej pokrojone w kostkę warzywa.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Fasolka po turecku

SKŁADNIKI :
* 2 szklanki ugotowanej fasoli
* 1 cebula
* 2 marchwie
* 3 ząbki czosnku
* 1 puszka pomidorów
* 6 łyżek przecieru pomidorowego
* sól, pieprz, cukier
* 3 łyżki oleju

Reklama

Wykonanie:
1. Podsmaż na oleju cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
2. Dodaj marchew startą na dużych oczkach i chwilę razem przesmażaj.
3. Dodaj pomidory i przecier pomidorowy. Duś razem ok. 20 min.
4. Dołóż fasolę. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną cukru do smaku. Podgrzej razem.

Smalec wegański

SKŁADNIKI:
* 20 dag suchej białej fasoli
* 2 cebule
* 1 ząbek czosnku
* 1 jabłko
* kilka łyżek oleju do smażenia
* przyprawy: 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka soli, szczypta mielonego pieprzu, szczypta wędzonej papryki

Wykonanie:
1. Fasolę zalej w garnku wodą i pozostaw na minimum 6 godz., a najlepiej na całą noc. Po tym czasie zlej wodę i zalej fasolę świeżą wodą.
2. Gotuj fasolę do miękkości (powinna się rozgotować).
3. Ugotowaną fasolę odcedź, przełóż do miski i ugnieć widelcem na papkę. Jeśli lubisz miałką konsystencję, możesz użyć blendera.
4. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Wrzuć na rozgrzany olej i podsmażaj przez ok. 10 min, aż się zrumieni.
5. Ząbek czosnku przepuść przez praskę i dodaj do cebuli pod koniec jej smażenia. Dodaj też obrane i utarte na dużych oczkach jabłko. Przesmażaj razem ok. 5 min.
6. Przełóż cebulę z jabłkiem do miseczki z ugniecioną fasolą. Dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
7. Podawaj na bułce grahamce z plasterkiem kiszonego ogórka.

Pasztet z białej fasoli

SKŁADNIKI:
* 2 szklanki suchej drobnej białej fasoli
* 2 duże cebule
* 1 jabłko
* 2 łyżeczki majeranku
* 1 łyżeczka tymianku
* spora szczypta gałki muszkatołowej
* 2 ząbki czosnku
* 1 łyżeczka musztardy
* 5 czubatych łyżek zmielonych płatków owsianych
* 1 jajko
* sól, pieprz
* 100 ml oleju do smażenia

Wykonanie:
1. Fasolę namocz na noc.
2. Po tym czasie odcedź, opłucz i ugotuj w nieosolonej wodzie do miękkości.
3. Cebulę pokrój w piórka, jabłko w kostkę. Wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem i zeszklij na małym ogniu (jabłka powinny się lekko rozpadać).
4. Ugotowaną fasolę odcedź, przestudź i połącz z podduszoną cebulą i jabłkiem. Zmiksuj ręcznym blenderem lub przepuść przez maszynkę do mięsa. Dodaj płatki owsiane, dopraw do smaku. Następnie dodaj ubite jajko i wymieszaj.
5. Keksówkę wysmaruj olejem i przełóż do niej masę fasolową. Piecz ok. 40 min w temp. 180oC. W połowie pieczenia można przykryć wierzch foremki folią aluminiową – dzięki temu pasztet nie będzie zbyt spieczony.

2025-01-28 13:49

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Leon XIV z okazji jubileuszu więźniów: ważne, aby nikt nie zginął

2025-12-14 12:19

[ TEMATY ]

Papież Leon XIV

PAP/EPA/FABIO FRUSTACI

Ważne jest aby nikt nie zginął (por. J 6, 39) i aby wszyscy zostali zbawieni - powiedział Ojciec Święty w homilii podczas Eucharystii wieńczącej jubileusz więźniów.

Papież zwrócił uwagę na sens Jubileuszu nadziei przeżywanego w III Niedzielę Adwentu (Gaudete), szczególnie w odniesieniu do świata więziennictwa - osób pozbawionych wolności oraz tych, którzy im towarzyszą. Wskazał, iż radość Adwentu wypływa z ufności, że możliwa jest przemiana, nowe życie i lepsza przyszłość.
CZYTAJ DALEJ

Radość, która wybija się ponad fiolet. Co powinniśmy wiedzieć o Niedzieli Gaudete?

2025-12-13 20:25

[ TEMATY ]

Niedziela Gaudete

Karol Porwich/Niedziela

W Adwencie jest taki moment, który – niczym pierwsze różowe światło na porannym niebie – przerywa ciszę oczekiwania i zapowiada coś nowego. Trzecia niedziela - nazywana Niedzielą Gaudete - wprowadza w liturgię ton radości, jednocześnie nie odbierając jej powagi. – „Gaudete” to wezwanie „Radujcie się!”. To pierwsze słowo antyfony, która otwiera liturgię tego dnia. Nie przypadkiem Kościół zaczyna właśnie tak: „z radością, która ma płynąć z bliskości Pana” – mówi liturgista, ks. dr Ryszard Kilanowicz.

W trzecią niedzielę Adwentu radość ma swój wyraźny znak – kolor różowy. To – obok Niedzieli Laetare w Wielkim Poście – jedyne momenty w roku liturgicznym, gdy kapłani mogą założyć ornaty właśnie w tym odcieniu. – Różowy to blednący fiolet. Jak niebo o świcie – jeszcze nie pełnia światła, ale już jego zapowiedź, jeszcze nie dzień, ale już nie noc – mówi ks. dr Ryszard Kilanowicz.
CZYTAJ DALEJ

Prymas Polski do osób konsekrowanych: dobro z natury się rozlewa

2025-12-14 17:31

[ TEMATY ]

abp Wojciech Polak

BP KEP

Abp Wojciech Polak

Abp Wojciech Polak

Słowa św. Tomasza z Akwinu: bonum est diffusivum sui - dobro z natury się rozlewa przypomniał abp Wojciech Polak podczas przedświątecznego spotkania osób konsekrowanych obecnych w archidiecezji gnieźnieńskiej. Opłatkiem i życzeniami podzielili się w niedzielę ojcowie, bracia i siostry zakonne z różnych zgromadzeń i zakonów.

W przedświątecznym spotkaniu zorganizowanym 14 grudnia w Centrum Edukacyjno-Formacyjnym w Gnieźnie uczestniczyli także: biskup pomocniczy gnieźnieński Radosław Orchowicz i ks. kan. Wojciech Rzeszowski, wikariusz biskupi ds. zakonnych.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję