Reklama

Z zakonnej kuchni

Babka drożdżowa

(przepis na 1 dużą babkę lub dwie mniejsze)

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:
2 szklanki mąki wrocławskiej
5 dag drożdży
1 szklanki mleka
1 szklanki cukru
4 żółtka
1 torebki cukru wanilinowego
szczypta soli
otarta skórka z 1 cytryny
1 szklanki stopionego masła
smażona skórka pomarańczowa
garść rodzynek

lukier:
1 szklanki cukru pudru
1 torebki cukru wanilinowego
2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:
Drożdże rozprowadzić niewielką ilością ciepłego mleka, dodać 1 łyżkę mąki i 1 łyżeczkę cukru. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym do białości. Mąkę przesiać do miski. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, utarte żółtka, szczyptę soli i skórkę otartą ze sparzonej cytryny. Wyrabiać ciasto, dodając po trochu ciepłego mleka. Gdy ciasto przestanie lepić się do ręki, wlewać stopniowo ciepły, ale nie gorący tłuszcz. Wyrabiać jeszcze przez chwilę.
Posiekaną skórkę pomarańczową i sparzone rodzynki oprószyć mąką i dodać do ciasta. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto nałożyć do posmarowanych margaryną foremek z kominem do 1 ich wysokości. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Gdy ciasto wypełni foremki do 3 wysokości, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika (170°C) i piec ok. 30 min. Po 15 min sprawdzić, czy ciasto nie rumieni się zbyt szybko. Jeśli tak – przykryć je folią aluminiową.
Gdyby było zbyt jasne – podwyższyć temperaturę.
Składniki na lukier wymieszać i ucierać, aż się rozpuszczą.
Babki po wyjęciu z pieca i przestudzeniu wyjąć z formy i polukrować.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2021-03-23 19:41

Oceń: +3 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Ciasta ze śliwkami

Kobieta pracująca, grana przez Irenę Kwiatkowską w Czterdziestolatku, radziła, że najlepszym sposobem na stresujące sytuacje jest pieczenie placka ze śliwkami. Może warto spróbować?

SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 10 dag masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka ?o 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu i cynamonu 500 g śliwek 2 łyżki cukru trzcinowego
CZYTAJ DALEJ

USA/ Sędzia federalny nakazał zdjęcie w szkołach plakatów z dziesięcioma przykazaniami

2025-11-20 07:25

[ TEMATY ]

sąd

Adobe Stock

Sędzia federalny zdecydował, że niektóre szkoły publiczne w Teksasie muszą do grudnia zdjąć plakaty z dziesięcioma przykazaniami i orzekł, że prawo stanowe nakazujące ich wywieszanie w placówkach edukacyjnych narusza konstytucję USA.

Dziennik „Washington Post” podkreślił, że wtorkowa wstępna decyzja sędziego federalnego to zwycięstwo przeciwników przepisów wprowadzonych przez gubernatora wcześniej w tym roku.
CZYTAJ DALEJ

9. rocznica przyjęcia Jubileuszowego Aktu Przyjęcia Jezusa Chrystusa za Króla i Pana

2025-11-20 21:58

archiwum organizatorów

W niedzielę 23 listopada w uroczystość Jezusa Chrystusa Króla Wszechświata odbędzie się orszak Chrystusa Króla.

Hasło tegorocznego orszaku: Chrystus Król to nadzieja cała nasza. W Krakowie wydarzenie rozpocznie się o godz. 12.w bazylice Bożego Miłosierdzia od Mszy św. pod przewodnictwem bp. Jana Zająca. Po Eucharystii zostanie odnowiony akt intronizacji. Następnie orszak wyruszy do sanktuarium na Białych Morzach.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję