Reklama

Z zakonnej kuchni

Leczo z cukinią

Warto skorzystać z darów lata i przygotować leczo – jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych.

Niedziela Ogólnopolska 32/2019, str. 58

[ TEMATY ]

kuchnia

©pavel siamionov – stock.adobe.com

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• 3 duże czerwone papryki

• 1 cebula

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• cukinia (ok. 1 kg)

• 15 dag wędzonego boczku

• kawałek kiełbasy

• 1 łyżka koncentratu pomidorowego

• sól, pieprz, papryka mielona słodka i szczypta ostrej

Wykonanie:

Paprykę umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne. Skórka z papryki jest ciężkostrawna, więc dobrze ją wcześniej zdjąć. W tym celu należy włożyć papryki do foliowego worka do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać 15-20 minut. Po wyjęciu skórka powinna łatwo zejść. Następnie paprykę pokroić w kostkę 1 cm x 1 cm. Cukinię obrać ze skóry, usunąć środek nasienny i również pokroić w kostkę 1,5cm x 1,5 cm. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na patelni, dodać pokrojone w kostkę cebulę i kiełbasę – zasmażyć. Przełożyć do większego naczynia, dodać pokrojone paprykę i cukinię. Można dolać trochę wody (1/3 szklanki), aby warzywa się nie przypaliły, zanim puszczą sok. Dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec dodać świeże, obrane ze skórki i pokrojone pomidory i razem dusić ok. 10 min. (Gdy nie ma świeżych pomidorów, można dodać czubatą łyżkę koncentratu pomidorowego). Przyprawić solą i pieprzem.

2019-08-06 09:21

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kudłacze kokosowe

Niedziela Ogólnopolska 4/2015, str. 58

[ TEMATY ]

przepisy

kuchnia

jedzenie

Adobe.Stock

Torcik kokosowo-czekoladowy bez pieczenia

Torcik kokosowo-czekoladowy bez pieczenia

Zimowa pora to dobry czas na pieczenie i zajadanie się pysznymi słodkościami. Z przyjemnością siadamy w ciepłej kuchni i przyrządzamy ulubione ciastka.

• 1 szklanka cukru pudru • 5 dag masła • 1 jajko • ½ szklanki mleka • 2 szklanki mąki • 2 łyżki miodu • łyżka proszku do pieczenia
CZYTAJ DALEJ

Nigeria: biskup katolickiej diecezji Kontagora potwierdził uwolnienie 130 uczniów i personelu porwanych ze szkoły

2025-12-23 15:02

[ TEMATY ]

porwanie

Nigeria

uwolnieni

Vatican Media

W poniedziałek biskup Bulus Dauwa Yohanna, ordynariusz katolickiej diecezji Kontagora w Nigerii, potwierdził uwolnienie 130 uczniów i personelu porwanych ze szkoły podstawowej i średniej św. Maryi w Papiri 21 listopada. Ofiary te stanowiły część grupy 315 osób, które zostały uprowadzone nocą z terenu szkoły przez uzbrojonych napastników.

Według nigeryjskich władz, wszyscy uczniowie i personel związani z tą szkołą są już wolni. Wiadomość o uwolnieniu jako pierwszy podał w serwisie X rzecznik prezydenta Nigerii.
CZYTAJ DALEJ

Święta z biskupami

Boże Narodzenie oraz zakończenie Roku Jubileuszowego w Archidiecezji Warszawskiej i Diecezji Warszawsko-Praskiej.

W noc Bożego Narodzenia metropolita warszawski abp Adrian Galbas będzie przewodniczył Mszy Świętej w Sanktuarium Matki Bożej Różańcowej Pośredniczki Wszelkich Łask w Piasecznie. Natomiast ordynariusz diecezji warszawsko-praskiej bp Romuald Kamińskie odprawi Mszę św. pasterska w parafii św. Jana Chrzciciela w Cegłowie.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję